Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska rymdforskning hjälpa oss bygga hållbara städer

Publicerad: 5 november 2009, 09:16

Design för rymden kan lära oss mycket inför planeringen av framtidens hållbara städer. Det hävdar Maria Nyström, professor i design för hållbar utveckling vid Chalmers.


Ämnen i artikeln:

ByggbranschenForskningCop 15

Vi  måste hitta nya sätt att kombinera, skapa och säkra kunskap. Det menar Maria Nyström som är arkitekt och professor i design för hållbar utveckling på Chalmers. Idag berättar hon om hur design för rymden kan kombineras med riktigt jordnära verklighet på årets Williams Chalmers-föreläsning.

Enligt Maria Nyström är design och arktitektur viktiga verktyg som kan skapa nya tankemönster.
– I rymden måste man ta vara på allt. Nu kallar vi ner NASA:s forskning om de livsförsörjande systemen till jorden – till exempel skulle man kunna sluta en marknad så att den blir ett självförsörjande system. Organiskt avfall kan tas tillvara i en biogasreaktor och energi utvinnas för att användas på marknaden, till att rena vatten bakteriellt, och till att producera grönsaker, fisk och skaldjur, säger Maria Nyström.

Maria Nyström har också mycket erfarenhet från biståndsarbete och fattiga byar i Afrika, en miljö där man enligt henne också kan lära sig mycket för att utveckla framtidens hållbara städer. På kvällens föreläsning ska hon berätta om sina egna forskningsresor från biståndsprojektet i utvecklingsländer, via hälso- och hygienaspekter för marknadsplatsen i staden vidare ut i rymden.

Maria Nyström är minst sagt bred i sitt forskningsarbete. Dels arbetar hon med ett studentprojekt som griper in i verkligheten kring Victoriasjön i Afrika. Samtidigt arbetar hon med studentprojekt om rymdstationer i samarbete med NASA.

William Chalmers-föreläsningen äger rum ikväll kl 18.00. Föreläsningen hålls sedan 1991 runt årsdagen av skolans start den 5 november 1829. Föreläsningen vänder sig till allmänheten och hålls enligt Chalmers i en populärvetenskaplig form.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.