Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska SGI förbättra svensk sanering

Publicerad: 22 september 2010, 10:12

Saneringen av förorenade områden går för långsamt. Sveriges Geotekniska Institut (SGI) har fått i uppdrag att utveckla enklare och snabbare metoder.


Det går för långsamt att städa upp bland tusentals förorenade markområden runt om i landet. Sedan 1999 har cirka 100 svårt förorenade områden sanerats. Det håller inte om man ska uppnå målsättningarna för en Giftfri miljö till 2050.

Den första januari 2010 tog SGI över jobbet att utveckla tekniker för sanering och återställning av förorenade områden. Tidigare hade Naturvårdsverket ansvar för detta – men då handlade det mer om riskbedömningar.

– SGI har erfarenheten och kompetensen och ligger nära verkligheten. Vi har till exempel gjort många jobb vid saneringen av nedlagda bensinstationer, säger Göran Karlsson på SGI.

– Metodproblem har sinkat saneringstakten. Vi är praktisk lagda och kan bättra på teknikerna för att till exempel fastställa gränsvärden och avgränsa det sanerade området, säger Göran Karlsson.

30-40 procent av kostnaderna vid sanering går vanligen åt till att gräva upp, flytta och frakta bort förorenade jordmassor. Men det är enligt Göran Karlsson inte säkert att man behöver göra detta, det går kanske att använda metoder och låta jorden ligga kvar.

Enligt SGI har Sverige hamnat på efterkälken i teknikutvecklingen – och det kommer att krävs stora forskningsinsatser för att hinna ikapp. Naturlig självrening av kolväten som alifater är exempel på metod som skulle kunna gå att utveckla mera.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.