Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska självtömmande papperskorgar hålla städerna rena

Publicerad: 18 april 2012, 09:05

Snart kan det vara slut på överfulla papperskorgar i städerna. Envacs självtömmande papperskorgar håller rent och snyggt på platser där många trängs på liten yta.


Ämnen i artikeln:

CleantechÅtervinningGreentechAvfall

Nedskräpning skapar ofta irritation i städerna. I parker, längs promenadstråk och runt idrottsarenor blir papperskorgarna snabbt överfulla, vilket leder till höga kostnader för städning och frekventa sophämtningar. Men det finns en lösning på problemet – svenska Envac har utvecklat ett automatiserat system för tömning av papperskorgar i offentlig miljö.

– Som vanligt slänger du ditt skräp i en papperskorg. Men istället för att den töms manuellt så sugs skräpet, med hjälp av vakuum, iväg till en terminal eller skruvtank utanför området, berättar Maud Dolk, miljöchef på Envac.

På ytan ser allt ut som vanligt – fast renare. Bilder: Envac

I papperskorgarna finns en nivågivare som känner av när korgen är full. Då öppnas en ventil och skräpet sug ner i underjordiska rör och vidare till en terminal, som töms antingen när den är full eller vid regelbundna tidsintervall.

– Systemet gör att man slipper allt skräp i parkerna. Och besökarna behöver inte störas av städning och sophämtning i samma grad.

I somras installerade Envac Sveriges första självtömmande papperskorgar i parkmiljö, på Mariatorget i Stockholm. De tidigare 18 papperskorgarna ersattes med sex stycken självtömmande enheter från Envac.

Självtömmande – och garanterat råttfri – papperskorg på Mariatorget.

– När jag berättade om lösningen under Nordbygg-mässan så var det en person som utbrast ”så det är därför alla råttor har försvunnit”. Det slutna systemet gör att varken råttor eller fåglar kan riva upp och sprida soporna.

Tidigare tömdes Mariatorgets papperskorgar två till tre gånger om dagen. Med det nya systemet tömmer man terminalen en gång i månaden, så det bidrar dessutom till att minska antalet fordon på en av Stockholms mest trafikerade gator.

Soporna hämtas direkt från den nedgrävda terminalen.

– Terminalen är nedgrävd, men vid tömning hissas containern upp till markplan med hjälp av ett hydrauliskt lyftbord. Sen körs soporna till Högdalens förbränningsanläggning, där de förvandlas till fjärrvärme, berättar Maud Dolk.

Hon menar att systemet kan placeras i stort sett varsomhelst där det idag finns vanliga publika papperskorgar. Om det redan finns sopsugningssystem är det egentligen bara att koppla på papperskorgarna.

Terminalbordet hissas upp från marken så att containern kan lyftas över på bilen.

– Det blir givetvis en initial investeringskostnad, men den får man igen så småningom tack vare de lägre driftkostnaderna.

Sveriges första självtömmande papperskorgar installerades i bostadsområdet Nissastrand i Halmstad. Ytterligare ett system håller på att installeras på Strömkajen i Stockholm, där papperskorgarna kommer att kopplas ihop med båtarnas sopsugssystem.

– Men det finns även ett intresse internationellt. Redan nu finns systemet i Almere City i Holland och Nyhamn i Köpenhamn. Det finns ett enormt behov, så det här kan egentligen bli hur stort som helst. Vår utmaning nu blir att marknadsföra oss och tala om att vi finns.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News