Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska Skåne rädda klimatet

Publicerad: 26 augusti 2009, 10:36

Region Skåne tror på gräsrötterna och vill engagera medborgarna i miljöarbetet. Efter två års arbete är regionens klimatberedning klar med en strategi som bygger på bred politisk enighet. Ordförande Lotta Hedström tror på politiska förändringar, inte utsläppsrätter.


För två år sedan tillsatte Region Skåne en klimatberedning som fick i uppdrag att formulera ett strategiskt program för regionens klimatarbete till 2020. Arbetet skulle vara klart i oktober i år, för att regionen ska kunna visa upp en färdig strategi innan Köpenhamnskonferensen, men redan nu har beredningen enligt Sydsvenska Dagbladet lämnat sin slutrapport.
Några av de centrala punkterna är att Skåne ska satsa på biogas och vindkraft och att myndigheterna ska underlätta för medborgarna att leva klimatvänligt.

Ordförande i beredningen är Lotta Hedström, tidigare språkrör i Miljöpartiet. Hon säger till Sydsvenskan att hon tror på individers handlingskraft och att det lönar sig att sopsortera.
– Det finns en tyst majoritet av vanliga människor som är kunniga, engagerade och hängivna och jobbar på, men det finns penningstrukturer i den här världen som inte alls är gulliga. Det måste man våga adressera politiskt. Det är där bataljen står, säger Lotta Hedström till Sydsvenskan.

Bakom rapporten och förslaget till regional klimatpolitik finns en bred politisk uppslutning. Klimatberedningen är sammansatt av representanter för samtlig åtta partier i regionfullmäktige och enligt Lotta Hedström har samarbetet fungerat bra. Till Sydsvenskan säger hon att hon inte har märkt någon oenighet över huvud taget.
– Det här är på riktigt. Det är inte en uppgift man tar för att bli poppis eller vinna val. Det är ingen show-off. Och att vi gick i mål med ett enigt dokument är jag verkligen stolt över, säger Lotta Hedström som upplever att det finns en politisk vilja att göra ”ett rejält klimatjobb” i regionen.

Klimatberedningens förslag till strategiskt program för Skånes klimatarbete ska publiceras senast på måndag 31 augusti, men på länken nedan finns en sammanfattning.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.