Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Skåne visa vägen

Publicerad: 26 maj 2010, 08:17

Skåne blir ett av tre pilotlän som ska vara föregångare och stöd för andra län som inte har kommit lika långt när det gäller klimatarbete och energiomställning. Biogas är ett centralt område.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenBiogas

I våras utsågs Dalarna till det första av tre pilotlän som ska inspirera och stödja andra län i klimatarbete och energiomställning. Nu får Dalarna sällskap av Skåne och ytterligare ett pilotlän kommer att utses senare. Syftet är att ”stärka och utveckla det regionala arbetet för minskad klimatpåverkan och effektiv energiomställning”, som miljöminister Andreas Carlgren (C) och Skånes landshövding Göran Tunhammar skriver i en debattartikel i Sydsvenska dagbladet.
”Pilotlänen skall vara hävstång i omställningen till en grön ekonomi. Att vara pilotlän innebär både att utvecklas rätt och att vägleda och bistå övriga län, som inte kommit lika långt i omställningen,” skriver de.

I Skånes fall
blir biogas den centrala frågan. Där ligger länet långt framme och antas ha mycket att lära ut till andra län. I Skåne finns enligt regeringen framstående forskning kring biogas och särskilt goda förutsättningar för biogasproduktion från bland annat gödsel. I dag produceras en fjärdedel av Sveriges biogas här.
”Genom att satsa i Skåne där förutsättningar för både produktion och användning är särskilt goda kan vi visa vägen även för övriga Sverige,” skriver Andreas Carlgren och Göran Tunhammar.

Enligt artikelförfattarna
får Skånes arbete med energiomställning nu ”ett tydligt stöd från staten genom att Skåne blir pilotlän,” men det framgår inte om det innebär något konkret stöd i form av pengar.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenBiogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.