onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska solkraften öka i Sverige

Publicerad: 6 augusti 2013, 06:28

Regeringen bör titta på utländska skattemodeller och strunta i den utredning som avvisar nettodebitering. Det är forskaren och entrepenören Harald Överholms recept på ökad solenergi.


Tack vare prisfallet på solpaneler skulle solenergi redan i dag kunna vara lönsamt på många svenska fastigheter – om nettodebitering tilläts. Det skriver Harald Överholm i en debattartikel i Dagens nyheter i dag. Han forskar om solbranschen vid universitetet i Cambridge i England och är själv entreprenör inom grön energi.

Han hänvisar till USA, där installationen av solpaneler har skapat tiotusentals nya jobb och skapat en sektor med ”en hållbar årlig tillväxttakt för nya arbetsplatser på över 10 procent, med över 80 000 amerikaner sysselsatta”. Även i Danmark, England och Tyskland finns liknande goda exempel, skriver Harald Överholm.

I Sverige har dock regeringens egen utredning avrått från att införa nettodebitering. Enligt utredningen är det inte förenligt med EU:s momslagar. I stället för nettodebitering föreslår utredningen vidare en skatterabatt, men endast för mycket små solenergiproducenter.
Utredningens slutsatser får dock hård kritik av Harald Överholm och han är även skeptisk till dess sammansättning. Han skriver att utredningen ”beställdes av finansdepartementet – inte av näringsdepartementet, som är ansvarigt departement för energifrågor. Därför präglas också utredningen av ett fokus på momsfrågor, snarare än miljö och tillväxt. Sju av tio utredare har en bakgrund på skattemyndigheten eller finansdepartementet. Endast en representerar energibranschen – och då den etablerade energibranschens egen lobbyorganisation, förmodligen med få incitament att skapa tillväxt för nya gröna aktörer.”

Harald Överholm befarar att utredningen kommer att ligga till grund för ett lagförslag och uppmanar därför regeringen att tänka om i tre frågor:

- Lagförslaget måste, till skillnad från utredningens förslagna skattebonus för små anläggningar, omfatta även solanläggningar för större fastigheter, till exempel sjukhus.
- Öppna för nya affärsmodeller som i USA, där en ny typ av bolag hyr ut solpaneler till fastighetsägare. ”Detta minskar den enskilda fastighetsägarens investerings- och kunskapsbehov, och gör solpaneler på taket till en enkel tjänst att köpa”, skriver Överholm och menar att även hyrda paneler ska omfattas av nettodebitering.
- Om det verkligen är så att EU:s momslagar verkligen inte tillåter nettodebitering (trots att exempelvis Danmark länge haft ett sådant system) bör regeringen verka för de ändras.

Nettodebitering innebär att producerar av till exempel sol- eller vindkraft ges möjlighet att mata in överskottsel i det allmäna kraftnätet och sedan tillåts kvitta överskottet mot sin egen elanvändning.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev