Klimat
Så ska sömnmedel minska fartygens miljöpåverkan
Publicerad: 23 mars 2018, 10:12
Substans i sömnmedel ska få havstulpaner att släppa från fartygens skrov och i längden minska fartygens miljöpåverkan.
Sjöfartsindustrin står idag för närmare 90 procent av världens frakttransporter och förbrukar drygt 350 miljoner ton bränsle varje år. Det innebär enorma utsläpp av växthusgaser. Bränsleåtgången hade dock kunnat vara mycket mindre om det inte hade varit för havstulpaner som växer på fartygens skrov vilket gör att bränsleförbrukningen ökar med upp till 40 procent. I takt med att havstemperaturen stiger ökar dessutom antalet havstulpaner. Dessutom finns en risk att havtulpanerna fraktar med sig organismer från deras naturliga miljö till andra hav och kontinenter, vilket har en negativ inverkan på ekosystemen.
Den vanligaste metoden för att motverka påväxt av havstulpaner är att blanda ut bottenfärgen med kopparoxid. Ungefär 95 procent av den globala marknaden använder den teknologin. Dessvärre hamnar en stor del av kopparn i havet där den riskerar att skada andra marina organismer.
Nu verkar det svenska teknikföretaget I-Tech dock ha kommit på ett betydligt mer hållbart alternativ. Tillsammans med forskare har företaget utvecklat Selektope, en organisk och icke-metallisk lösning som adderas i skrovfärgen för att motverka marin påväxt.
– Selektope är baserad på substansen medetomidin som har visat sig vara effektiv mot havstulpaner. Den skapar ett flyktbeteende hos havstulpanlarven, vilket innebär att den aldrig tar fäste på skrovet utan simmar iväg, säger företagets vd Philip Chaabane.
Medetomidin används även som sömnmedel till hundar och katter, men har alltså visat sig ha motsatt effekt på havstulpanerna.
Till skillnad från kopparoxid krävs det ytterst lite medetomidin för att stöta bort det marina otyget.
– För att motstå havstulpaner behöver man bara ett par gram medetomidin per liter färg jämfört med 600-700 gram kopparoxid per liter färgsäger Philip Chaabane.
Dessutom, tillägger han, kommer en dag då kopparoxiden tar slut, och då gäller det att behovet är balanserat.
Izabella Rosengren