måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Sundsvall satsa 300 miljoner på biogas

Publicerad: 17 mars 2010, 14:51

Sundsvall och Östersund siktar på ett gemensamt kommunalt bolag för satsningen på flytande biogas. Nu saknas bara Tillväxtverkets tillstånd för förprojektering.

Ämnen i artikeln:

BiogasMiljöteknik

Blir det en 300 miljonerssatsning på flytande biogas i Sundsvall? Det vet inget i dag, men Sundsvall och Östersund har förstudien klar och väntar nu på tillstånd från Tillväxtverket att genomföra en förprojektering för 20 miljoner kronor.
– Förprojekteringen kommer att ta ungefär 1,5 år. Då har vi miljötillstånd, vi har gjort planfrågorna, vi har skickat ut anbudsunderlag och fått in anbud. Då beslutar vi om vi ska bygga eller inte, säger Folke Nyström på Mitt Vatten Sverige, som redogör för planerna under Energitinget i Älvsjö.

Vid den tidpunkten tror Folke Nyström att ett gemensamt kommunalt bolag tillsammans driver satsningen som väntas ge cirka 4 miljoner normalkubikmeter biogas årligen. Flera råvaror kommer att användas för produktionen.
– Vi kommer att pumpa avloppsslam från de största reningsverken och använda lastbil från de mindre. Vi kommer att ta in matavfall från hela Sundsvalls- och Östersundsregionen. Vi kommer även att pumpa bioslam från massabruket, säger Folke Nyström.

I projektet
kommer kryoteknik användas för rening av gasen. Metoden beskrevs som världsunik för ett år sedan, nu uppges den förestående installationen bli den första i Sverige. Traditionellt sett renas gasen för att sedan kylas. I Sundsvall kommer istället gasen att renas vid nedkylningen. Metoden kommer att testas vid ett avloppsreningsverk med start nästa månad för att vara rejält testad inför storsatsningen.
– 9 april kommer vi att ha den första pilotanläggningen i Sverige. Under tiden fram till 2104 när det här är klart ska vi bygga upp en fordonsflotta och testa de här teknikerna, säger Folke Nyström.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev