Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska svensk cleantech erövra världen

Publicerad: 15 december 2009, 07:06

Nu har handlingsplanen landat hos Maud Olofsson. I 82 punkter redovisar Swentec vad som krävs för att lyfta svensk miljöteknik.


”Världen står inför stora utmaningar inom miljöområdet. Visionen för svensk miljöteknik är att Sverige har en drivande roll och levererar världsledande lösningar för en hållbar framtid.”. Så inleds förordet i Swentecs, Sveriges miljöteknikråd, handlingsplan som i dag överlämnades till Maud Olofsson i Köpenhamn. Handlingsplanen är framtagen på uppdrag av regeringen.

I handlingsplanen föreslår Swentec 82 åtgärder som ska se till att visionen blir verklighet. En del av åtgärderna kommer Swentec att börja arbeta med under 2010. ”Handlingsplanens 82 punkter kan ses som försök att rätta till brister i de offentliga insatserna med betydelse för att få företag och affärer inom det nya näringslivet att växa fram”, skriver Swentec.

Planen är indelad i fem strategiska områden; politisk styrning, kompetens för hållbar utveckling, kommersialisering, affärsmodeller och samverkan. I fråga om politisk styrning behöver Sverige robusta regler över mandatperioderna och en tydlig rollfördelning inom det offentliga, skriver Swentec. När det gäller kompetens för hållbar utveckling behöver kunskapsniveråna höjas, både inom politiken och näringslivet. Det handlar om ändrade attityder och nytt fokus och det krävs redan från grundskolenivå. Forskningscentra bör också utvecklas som kan fungera som motorer för regional samverkan.

Handlingsplanens tredje strategiska område kretsar kring det faktum att Sverige har en internationell topplacering när det gäller forskning och utveckling, och att landet borde kunna producera fler nya och växande företag. En väg framåt är fler insatser för att stimulera tillgången till privat riskkapital. Den fjärde delen av handlingsplanen belyser behovet för landets många små- och medelstora företag av en försäljning både på hemmamarknaden och för export. Svenska storföretag ska stimuleras för att agera draglok, kommunernas olika roller förtydligas och det internationella utvecklingsarbetet ska i högre grad användas för svensk miljöteknikexport.

Planens femte del kretsar kring behovet av samverkan. Många organisationer och myndigheter främjar på olika sätt utvecklingen av miljöteknik, en situation som ibland förvirrar företagen. Myndigheternas roll behöver därför förtydligas och en konsolidering ske så att färre statliga aktörer får större resurser.

Läs hela rapporten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.