Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Sverige få grön infrastruktur

Publicerad: 20 februari 2015, 11:06

Hur ska berörda myndigheter och aktörer optimera och effektivisera insatser för att ekologiska samband och väsentliga ekosystemtjänster bevaras eller förstärks?


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 20 februari.

Det svaret hoppas regeringen få av Naturvårdsverket, som fått i uppdrag att samordna och utveckla handlingsplaner för grön infrastruktur.

Mot bakgrund av klimatförändringen behövs handlingsplaner för land, vatten och havsförhållanden. Kartläggningen kan sprida kunskap om vilka viktiga insatser som krävs. Länsstyrelserna fick i december uppdraget att utveckla dessa planer för grön infrastruktur på regional nivå och har fått extra medel för ändamålet.

– Det är kanske ett lite konstigt begrepp med grön infrastruktur, men det finns till för att vi ska kunna likställa detta med den andra infrastrukturen som vi redan arbetar med såsom vägnätet, säger Michael Löfroth, ansvarig handläggare på miljödepartmentet.

– Vissa ekosystem har vi inte särskilt bra koll på vad de exempelvis behöver för korridorer för att fortsatt vara motståndskraftiga. Ett resultat av detta projekt kan vara att vi bygger upp digitala kartbaser för att se vilka ekosystem som inte täcks för tillfället.

Uppdraget har sitt ursprung i en proposition och ett beslut från alliansregeringen. Uppdraget ska redovisas den 1 oktober 2017 – med uppföljning varje höst fram till dess.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.