Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Sverige jobba med avfall de kommande åren

Publicerad: 30 maj 2012, 06:46

Här är Naturvårdsverkets fem prioriterade områden.


Avfallsmängderna i Sverige kan fördubblas inom 20 åren om vi inte vänder utvecklingen.

I går kunde Naturvårdsverket presentera den nya rapporten: Från avfallshantering till resurshushållning – Sveriges avfallsplan 2012–2017. Den visar vad som behöver göras de närmaste fem åren om vi vill komma åt problemet.

Efter att ha varit ute på en längre remissrunda, där hela 84 remissvar kommit in, har Naturvårdsverket under våren fastställt den slutliga planen.

Enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket pekar den nationella avfallsplanen på vad samhällets olika aktörer nu måste göra för att vi ska få ett mer resurseffektivt samhälle.

– Hanteringen av avfall i Sverige har blivit effektivare men vi måste minska de totala mängderna avfall och vi behöver öka materialåtervinningen ytterligare, säger Maria Ågren, Naturvårdsverkets generaldirektör, i pressmeddelandet.

I rapporten anges ett antal prioriterade områden där insatser behövs de kommande åren. Dessa är:

- Hantering av avfall inom bygg- och anläggningssektorn
- Hushållens avfall
- Resurshushållning i livsmedelskedjan
- Avfallsbehandling
- Illegal export av avfall

Planen innehåller åtgärder kring dessa områden som riktar sig till ett fyrtiotal olika aktörer. Enligt Naturvårdsverket behövs det mer samarbete mellan exempelvis kommuner, länsstyrelser, myndigheter, näringslivet och forskarsamhället för att vi ska komma tillrätta med problemen som finns.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.