Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska textilbranschen lyfta vattenhanteringen

Publicerad: 1 juni 2012, 10:03

32 svenska textil- och läderföretag har tagit fram riktlinjer som ska lära deras underleverantörer ta bättre hänsyn till miljö och arbetsförhållanden.


I går lanserade de 32 företagen sitt gemensamma initiativ Sweden textile water initiative (STWI). I samarbetet med Stockholm water institute (Siwi) har de utvecklat gemensamma riktlinjer för vatten- och kemikaliehantering som ska användas gentemot företagens underleverantörer, till exempel textil- och läderproducenter i framför allt Asien.

Målet är i första hand att minska skadlig påverkan på vattenmiljön i produktionsländerna, men också att förbättra arbetsmiljön. Det ska man åstadkomma genom i första hand förebyggande arbete som effektivare hushållning med och rening av vatten och utfasning av miljöfarliga kemikalier.

Riktlinjerna för
vattenhantering rör tre områden: hushållning, förebyggande av föroreningar och hantering av avloppsvatten. De är sedan uppdelade i tre nivåer av ambitionsgrad för att uppmuntra underleverantörerna till förbättringar. Den första nivån kallas minimun level och utgörs av baskrav som att leverantören måste följa lagar och ha en grundläggande medvetenhet om vattenfrågor.
Den andra nivån kallas Improver och innebär att leverantörens miljöarbete har tagit ett steg över baskraven. Nivå tre kallas achiever och ska visa att leverantören är ledande inom hållbart vattenanvändande och till exempel använder de bästa tillgängliga teknikerna.

En sammanfattning
på engelska av riktlinjerna finns att ladda ned här (pdf-format).

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News