Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Tyskland klara sig utan kärnkraft

Publicerad: 5 juli 2011, 12:37

Tyskland kommer att klara sig utmärkt utan kärnkraft – och man kommer att klara klimatmålen. Det var beskedet från Tysklands ambassadör Joachim Rücker då han talade i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Tyskland har tagit det stora klivet och bestämt sig för att avveckla kärnkraften. Frågor som många ställt sig är hur det ska gå med Tysklands klimatmål, hur landet ska säkra energiförsörjningen och hur beslutet kommer att påverka elkunderna – både i Tyskland och i Sverige. För att klargöra Tysklands syn på dessa frågor bjöd Tysklands ambassadör, Joachim Rücker, på tisdagen in till en träff i Almedalen.
– En solig dag i maj så är Tyskland redan i dag helt självförsörjande på enbart förnybara energislag. Så det är klart att v i kommer klara oss utan kärnkraft, säger han.

Joachim Rücker.

Joachim Rücker  berättar att förnybart redan idag står för 20 procent av den Tyska elproduktionen. Enligt prognosen kommer den siffran att öka till 35 procent år 2020 och år 2050 räknar man med att 80 procent av energimixen kommer från förnybart.
– Vi kommer att klara klimatmålen utan kärnkraft, säger Joachim Rücker bestämt och påminner om att Tyskland redan överträffat sina klimatmål enligt kyoto-protokollet.

Kärnkraften
stod, före Fukushima, för runt 20 procent av den Tyska energimixen. Det omedelbara beslutet att stänga Tysklands gamla reaktorer har gjort att kärnkraften nu är nere på 10 procent av energimixen från de återstående 9 reaktorerna.
– Så frågan är alltså om vi kommer att klara klimatmålen utan dessa 10 procent som kärnkraften idag tillför. Mitt svar på detta är absolut ja. Det är en utmaning, visst. Men det är definitivt möjligt.

Tyskland
beslutade att lägga ner kärnkraften redan år 2000 – då under en rödgrön regering som planerade att utfasa kärnkraften till år 2030. Den konservativ-liberal-kristna koalition som övertyg regeringsmakten 2009 valde så sent som i höstas att förlänga löptiden för Tysklands kärnkraftverk. Efter Fukushima blev motståndet mot kärnkraften i Tyskland emellertid för stor och då två kommisioner – Etiska kommissionen och Kärnkraftssäkerhetsrådet – rekommenderade att kärnkraften skulle läggas ned så följde regeringen rekommendationerna.
– Beslutet att lägga ner kärnkraften i Tyskland är inte baserat på nya säkerhetskunskaper. Beslutet är däremot baserade på nya riskantaganden efter katastrofen i Fukushima, säger Joachim Rücker.

Joachim Rücker
konstaterar att beslutet att avveckla kärnkraften inte så mycket handlar om en utfasning som det handlar om en infasning av nya energislag.
– För att klara klimatmålen måste vi öka de förnybara energislagen i vår energimix. Tillsammans med konventionell kraft, främst naturgas, så kommer det att gå.
Joachim Rücker erkänner visserligen att samtidigt som det råder en stor enighet i Tysklan om att avveckla kärnkraften så är alla inte lika överens om vad man ska ersätta den med.
– En stor nationell debatt just nu handlar om huruvida energisystemet ska drivas centralt – från de stora energiföretagen, eller om det ska decentraliseras till mer lokalt producerat energi, säger han och berättar om Tysklands system med feed in-tariffer som gör att alla kan tjäna pengar på att själva producera el – främst genom solceller.

Feed in-tarifferna är enligt Joachim Rücker en fantastisk framgång för miljön. Samtidigt är systemet byggt på tunga subventioner som finansieras av skattemedel. I slutändan är det alltså ändå Tyskarna som får betala för energin som produceras av runt 2 miljoner privata hushåll.

Den i Sverige vanliga föreställningen att Tysklands avveckling av kärnkraften kommer leda till kraftigt ökad kolanvändning är enligt Joachim Rücker felaktig.
– Visst, vi bygger idag nya kolkraftverk, men de var planerade redan innan beslutet att lägga ner kärnkraften och dessa kolkraftverk kommer att byggas klart. Men kol är inte det vi kommer att ersätta kärnkraften med. Kärnkraften kommer att ersättas med förnybart och gas, det är vårt mål.

Slutligen talar
Joachim Rücker om vikten av tydliga besked. Och inget annat land har enligt honom gett ett tydligare besked i energifrågan än Tyskland.
– Det här är otroligt viktigt för industrin och för investerarna. Beskedet är rakt och enkelt – pengarna ska gå ut från kärnkraft och in i förnybart.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.