Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska vaccinerade kor släppa ut mindre metan

Publicerad: 10 Oktober 2011, 07:44

Forskare i Nya Zeeland arbetar febrilt för att ta fram ett vaccin för att stoppaa kor och andra idisslare att släppa ut växthusgasen metan i atmosfären.


Det är SR Vetenskapsradion som berättar om de nya försöken att ta fram ett vaccin som ska stoppa kor och andra idisslar från att släppa ut växthusgasen metan. Metan är en kraftig växthsugas – 20 till 25 gånger kraftigare än koldioxid.

Det var för drygt ett år sedan en forskargrupp från Nya Zeeland för första gången publicerade en genkarta över en bakterie som lever i våmmen – den störstaa magen av idisslarnas fyra magar. Det är just den bakterien som svarar för produktionen av metan. Utöver denna bakterie har man kartlagt ytterligare sju metanproducerande bakterier – syftet har varit att hitta en gemensam nämnare hos dessa bakterier och därmed kunna ta fram ett vaccin. Enligt SR Vetenskapsradion har forskarna redan lyckats visa att deras koncept håller.
– Nu vet vi att de fungerar. Så nästa steg nu är att identifiera rätt antigener och sen använda dem i våmmen, säger Graeme Attwood – en av världens ledande våmmikrobiologer – till Vetenskapsradion.

Att det just är i Nya Zeeland som forskningen utförs beror på att landets största exportinkomster kommer från mjölkprodukter och kött.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.