Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska världen räddas

Publicerad: 13 Mars 2009, 07:21

Under klimatkonferensen i Köpenhamn har forskarna kommit överens om sex olika åtgärder som ska rädda jorden från miljökatastrof.


De 2.500 forskare från 80 länder som deltog vid den internationella kongressen i Köpenhamn nu i veckan har kommit fram till olika åtgärder som bör vidtas för att komma åt problemet med bland annat stigande global värme, torka och översvämningar.

En sammanfattande lista på åtgärder och gemensamma slutsatser överlämnades till Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen vilka ska ligga till underlag vid FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december, skriver The Guardian.

De sex huvudpunkterna är:

1. Klimattrender. Flera av de värsta scenarierna från Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, håller på att bli verklighet. Medeltemperaturen vid jordytan ökar, vattennivån stiger, vattnet försuras och vädret blir mer extremt. Det finns en överhängande risk att många av dessa trender kommer att accelerera, vilket leder till abrupt och oåterkalleliga klimatförändringar.

2. Social splittring. Samhället är mycket sårbart för även små klimatförändringar, fattiga länder i synnerhet men även rika. En temperaturökning med bara två grader kommer göra det besvärligt för många och kommer att leda till klimatstörningar under det kommande århundradet.

3. Långsiktig strategi. Snabba, konsekventa och effektiva lindrande åtgärder på både global och regional nivå krävs, oavsett hur de är definierade. Svagare mål för 2020 ökar risken för målen till 2050 inte kommer att kunna nås. Att skjuta upp de omedelbara handlingarna gör att vi inte kommer att nå de långsiktiga målen.

4. Rättvisedimension. Klimatförändringarna kommer att ha, och har, stor påverkan på människor i olika länder och regioner, både i denna och kommande genationer. Därför behövs ett välfungerande socialt skyddsnät för de människor som är minst kapabla till att klara av krisen. En strategi krävs för att rädda de svagaste och mest sårbara.

5. Overksamhet är oförlåtligt. Det finns inga ursäkter för slöhet. Vi har redan många verktyg och tillvägagångssätt; ekonomiska, teknologiska, beteendemässiga och ledarskapsmässiga. Dessa måste genast implementeras för att skapa en genomgående förändring i samhället. Det kommer också leda till hållbara jobb inom framtidssektorer, reducera ekonomiska kostnader, förbättra hälsan och hjälpa miljön och ekosystemet.

6. Möt utmaningen. För att kunna skapa förändringar i samhället måste miljöproblemet tas på allvar. Vi måste ta oss över en rad trösklar och börja se möjligheter, bland annat att deducera tröghet i sociala och ekonomiska system, uppmuntra befolkningen att kräva att ledare handlar för klimatets bästa, stryp felriktade statsbidrag, skapa bättre kreativitet bland privata och offentliga organisationer med mera.

Åtgärdslistan kommer att publiceras i sin helhet i juni.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.