Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska vätgas ersätta Tysk kärnkraft

Publicerad: 22 augusti 2012, 05:13

I Tyskland planerar man att lagra vindkraft i form av vätgas. Tanken är att den gamla tekniken med elektrolysatorer ska bli nyckeln till omställningen mot förnybar energi.


Det är SR Vetenskapsradion som berättar om Tysklands planer att lagara vindkraft i form av vätgas för att ersätta energin från kärnkraften. Vätgasen ska lagras i stadsagasnäten och ska kunna hålla igång Tyskland i månader.
– Det här projektet är en milstolpe i energiomställningen, för utan vätgas så kommer inte energiomställningen att lyckas, säger en källa till SR Vetenskapsradion

Vätgas skapas av så kallade elektrolysatorer, en maskin som tillverkar vätgas av vanligt vatten genom att separera syre och väteatomer. Genom att lagra energi från sol- och vindkraft genom vätgas hoppas man lösa energiförsörjningen dagar då det är vindstilla och mulet.

Idag finns redan en första testanläggning i staden Prenzlau. När det behvös mer ström förbränns den lagrade vätgasen i turbiner och omvandlas till el. I testanläggninen har man en lagringskapacitet för gas som redan idag överstiger motsvarande 110 TWh elektrisk ström.

SR Vetenskapsradion berättar också om den teknik som finns mot tekniken. Kritikerna menar att det fortfarande är för dyrt med vätgaslagring då omvandlingen el-vätgas-el medför stora eneriförluster. Men med tanke på att det hela tiden produceras el – främst inom vindkraften – som ändå går till spillo så skulle det enlgit förespråkarna ändå vara lönsamt att lagra den elen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.