Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så skadar brytning av jordartsmetaller Kinas miljö

Publicerad: 9 november 2010, 09:55

Kinas jordartsmetaller har blivit storpolitik sedan landet valt att kontrollera exporten hårdare. Japan, USA och EU vill nu sätta press på Kina, som hänvisar till miljöskäl.


Ämnen i artikeln:

GruvorKinaGifter

Jordartsmetaller eller så kallade REE (Rare Earth Elements) är metaller som till exempel cerium och används idag allt flitigare inom tillverkningar av allt från elektronikkomponenter och tv-skärmar till vindkraftverk, elbilar och avancerade vapensystem. I stort sett all utvinning av REE sker i Kina och när landet nyligen bestämde sig för att kontrollera exporten hårdare fick stora tillverkande nationer som Japan, USA och EU skrämselhicka och började omedelbart prata om att vidta åtgärder och att sätta press på Kina.

Problemet är att produktion av jordartsmetaller medför stora miljöproblem, vilket varit en bidragande orsakt till att de flesta länder upphört med egen produktion. Och det är just dessa miljöproblem som Kina hänvisar till då de drar åt kranarna till världsmarknaden.

Idag rapporterar SR Ekot på plats från staden Baotou där nära hälften av världens produktions av jordartsmetaller som Cerium sker idag. Och man konstaterar att det är lätt att ta till sig Kinas miljöargument då man på plats ser hur produktionen går till. Man berättar om stora avfallsdammar fulla med gifitiga rester och invånare berättar att det idag är vanlig att människorna i staden dör redan i 50-årsåldern.

SR Ekot berättar också om förorenad mark där det är svårt att odla något över huvud taget. Det enda som fortfarande går att odla på vissa fält är majs. Majsen säljs som grisfoder på annan ort, och odlaren uppger för SR Ekot att han självklart aktar sig för att berätta var majsen är odlad.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

GruvorKinaGifter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.