Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så skadar ditt TV-serie-tittande klimatet

Publicerad: 12 januari 2017, 07:09

Streaming-sajter som Netflix och HBO använder enorma mängder energi men enligt en ny rapport från Greenpeace är det endast en liten del av streamingtjänsternas elförbrukning som kommer från förnybara källor.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Att maratontitta på serier på nätet kan vara skadligt för klimatet. Streaming-sajter som Netflix, HBO och andra lagrar sitt högupplösta material på servrar runt om i världen för att sedan leverera materialet till kundernas datorer eller telefoner. Att streama högupplöst video är bland det mest energikrävande man kan göra på nätet och enligt en ny rapport från Greenpeace är det väldigt lite av den energi som streaming-företagen använder som är förnybar.

Den mest miljövänliga streaming-tjänsten i USA är Youtube vars energiförbrukning till 56 procent utgörs av förnybar energi, och där bara 14 procent av energin kommer från kolkraft. HBO är betydligt sämre. Företagets energikonsumtion består till 22 procent av förnybar energi, medan 25 procent kommer från kolkraft. Men ännu lite sämre är Netflix där endast 17 procent av energikonsumtionen kommer från förnybara källor medan 30 procent kommer från kol.

I sin rapport publicerar Greenpeace också ett allmänt omdöme som bygger på en rad faktorer som transparens gällande energiförbrukning, energieffektivitet och förnybara energiinvesteringar. I en skala från A till F får Youtube A, medan både HBO och Netflix får D.

Greenpeace har gett ut sin rapport ”Clicking clean” sedan 2010 men det var först 2015 som man började titta specifikt på streaming-tjänster.

Ladda ner rapporten här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.