Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så skadar vinter-OS miljön i Sotji

Publicerad: 8 januari 2014, 07:26

Vi har redan läst om tvångsarbete. Nu kommer larmen om kraftig miljöförstörelse i samband med förberedelserna inför vinter-OS i Sotji.


WWF och flera andra miljöorganisationer har tagit avstånd från vinter-OS i Sotji. WWF, som från början var med som sponsor, har enligt SR Ekot lämnat samarbetet för att de menar att Ryssland brutit mot garantier som gavs i OS ansökan och att den Internationella Olympiska kommittén sett mellan fingrarna.

SR Ekot har också intervjuat Vladimir Kemajev som är aktiv i den lokala miljöorganisationen Echo Waschta. Han är skarpt kritiskt till OS-bygget och det "gröna" mål beslutsfattarna hävdar finns.
– Vad betyder grön standard och noll utsläpp, som de högtidligt deklarerat. Jag förstår inte vad det är när jag samtidigt ser olagliga soptippar, byggavfall som dumpats i floden där vi har vårt dricksvatten och där delar av en nationalpark förötts, säger han till SR Ekot.

Kemajev är också kritisk till UNEP som han menar inte gjort tillräckligt.
– Alla våra rekommendationer gick via UNEP till ryska OS byggaren Olympstroy, men våra förslag ignorerades. Inte ens UNEP verkar ha agerat tillräckligt, säger han.

Enligt SR Ekot har den största miljöskadan uppstått i bergsfloden Mzymta, som blivit överbyggd av en dyr väg och järnväg från kusten upp till alptopparna. Floden, som ger dricksvatten till stora delar av Sotji, anses nu helt förstörd.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.