Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så skadas skogen av konstgödslet

Publicerad: 1 november 2011, 06:36

Användningen av konstgödsel i det svenska skogsbruket har exploderat de senaste tio åren. Detta har lett till problem för andra arter som till exempel blåbär och lingon som skadas av hanteringen.


Ämnen i artikeln:

SkogJordbrukKonstgödsel

200 procent  – så mycket har användningen av konstgödsel i svensk skog ökat de senaste tio åren. Förra året gödslade man över 80 000 hektar skog i Sverige, rapporterar SR Ekot. Konstgödslet sprids med helikopter eller med traktor och logiken är enkel – ju mer gödsel, desto mer växer träden, och desto mer pengar tjänar skogsbolagen och markägarna.

Problemet är att andra arter skadas av konstgödlset. Det menar SLU-forskaren Joachim Strengbom som studerat konstgödslet effekter i skogen.
– Blåbär och lingon missgynnas medan olika typer av gräs, framför allt kruståtel och olika örter, gynnas, säger han till Ekot.

Gödslandet av svensk skog minskade i och med miljödebatten på 1990-talet. Men gödslingen ökade igen kraftigt efter 2008 då Landsbygdsminister Eskil Erlandsson i sin skogsproposition hävdade att det fanns utrymme för ökad gödsling inom ramen för det som menades vara hållbart skogsbruk.

Nu visas alltså effekten av den politiken tydligt. Enligt Johachim Strengboms studier så har gödslade skogar 30-40 procent mindre blåbärsris jämfört med sådana som inte gödslats. En annan risk med konstgödslingen är förstås övergödning av vattendrag, sjöar och hav.
– Om det är så att det läcker kväve från en skog så kommer det kvävet förr eller senare att hamna i havet via bäckar, åar och sjöar. Där leder ökad kvävetillgång till allvarliga algblomningar till exempel, säger Joachim Strengbom till Ekot.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogJordbrukKonstgödsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.