söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så skulle miljön skadas om kvinnor började resa som män

Publicerad: 9 augusti 2012, 09:51

Männen är större miljöbovar i trafiken än kvinnor. Här är utredningen som berättar vad som skulle hända om kvinnor började bete sig som män i trafiken.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Man har länge vetat att mäns och kvinnors resvanor skiljer sig åt och att mäns resande påverkar miljön mer än vad kvinnors resande gör. Ändå har trafikplanering länge varit fokuserad på framkomlighet för bilar och därmed haren stor del av resurserna stastas på infrastruktur för biltrafik.

Nu har emellertid Malmö stad låtit trafikkonsulterna Tricvector utreda vad som skulle hända om stadens alla kvinnor började resa som männen. Det berättar Helsingborgs Dagblad. Trafikkonsulterna kom snart fram till att ett scenario där kvinnor började bete sig som män i trafiken snabbt skulle leda till en dramatisk ökning av koldioxid och partiklar. Miljökostnaden i staden skulle också öka med runt 300 miljoner kronor om året.

Andra slutsatser som gjordes var att om Malmös kvinnor skulle börja resa som männen skulle det krävas ytterligare 200 Möllevångstorg för att få plats med alla parkerade bilar. Denna yta motsvarar en kostnad av 800 miljoner kronor. En person som färdas med bil tar hela 10 gånger störe plats än den som åker med buss och 20 gånger mer än den som väljer att gå.
– Jämställdhetsfrågan är betydligt mer komplex än så här, men det ger ändå nya perspektiv på konsekvenserna av hur vi reser. Och att det traditionella sättet att planera efter bilens behov inte är hållbart på sikt. Pratar vi manligt och kvinnligt resande måste vi helt enkelt få ett mer kvinnligt resande, säger Lena Smidfeldt Rosqvist på Tricvector till Helsingborgs Dagblad.

Så många kvadratmeter per resande tar olika färdsätt på en stadsgata:

- Fotgängare: 0,8
- Spårvagn: 1,2
- Buss: 2,1
- Cykel: 9,7
- Bil: 22,1

(Källa: Statens offentliga utredningar 2001:106)

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev