Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så slänger du ut granen klimatsmart

Publicerad: 13 januari 2020, 10:27

Tänk på klimatet när du slänger ut julgranen i dag.

Foto: Pexels

I dag är det tjugondag Knut, dagen då svensk tradition bjuder att granen ska slängas ut. När tre miljoner julgranar ska kasseras har det betydelse för klimatet var du gör av din gran.


En julgran är ungefär tio år och har under sin livstid bundit ungefär 11 kilo koldioxid från atmosfären, uppger försäkringsbolaget Länsförsäkringar, som uppmanar svenskarna att låta granen göra ytterligare en klimatinsats när julen städas ut. 

Det bästa är förstås att inte låta koldioxiden i granen släppas ut i atmosfären igen, utan lagra den i marken. Det är faktiskt möjligt i Stockholms kommun, som har en anläggning där granarna omvandlas till biokol. Biokolet grävs ner i stadens planteringar vilket gör att koldioxiden binds under lång tid i jorden. Biokolsanläggningen i Stockholm har fått stor internationell uppmärksamhet. Det enda du som kommuninvånare behöver göra är att lämna granen till kommunens graninsamling.

”Effekten av den sortens kolsänka kompenserar för utsläpp från 700 bilar under ett år.  Överskottsvärmen i processen att bilda biokolet värmer vatten i fjärrvärmenätet och räcker till att värma upp 80 lägenheter under ett helt år”, säger Susanne Fagerberg, försäkringsexpert på Länsförsäkringar, i en kommentar.

För den som inte har möjlighet att skicka granen till en biokolsanläggning är ett bra sätt att ta tillvara granens koldioxid att låta det ersätta fossil koldioxid när det förbränns. Detta gör många andra kommuner om du bara lämnar din gran på aviserad uppsamlingsplats.

”Många kommuner ordnar med insamlingsplatser till granarna, för att låta dem gå till flis och användas som bioenergi i värmeverken”, säger Susanne Fagerberg.

Om du missar kommunens insamling och själv åker i väg med granen så se till att lämna den på återvinningscentralen. Enligt Susanne Fagerberg kommer den då att sorteras som trädgårdsavfall som även det många gånger återvinns som biobränsle. En full container med julgranar motsvarar den energi som krävs för att värma en normalstor villa i cirka två månader. Om det inte blir biobränsle så brukar det bli kompostjord vilket också är bra.

Det finns också andra sätt som din gamla gran kan göra nytta. På vissa håll sänks granar ner i sjöar för att skapa bra lekplatser för fisk och andra smådjur. Om din gran används på detta sätt så gynnar du i stället för klimatet den också hotade biologiska mångfalden.

Har du gjort klimatmisstaget att köpa en plastgran så använd den så många jular du kan, och lägg den absolut inte på kommunens granuppsamlingsplats.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.