Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så slår ekomatsdispyten mot affärerna

Publicerad: 16 november 2009, 09:49

I ett halvår har debatten mellan oeniga forskare om ekomaten faktiska nytta rasat. Miljöaktuellt frågar branschfolk hur forskarbråket påverkar affärerna.


Ämnen i artikeln:

AffärerEkomat

Carola Magnusson, ägare av Carolas Eko, driver fem ”gröna” restauranger och en cateringfirma i Stockholm.

Har din inställning till ekoodlat påverkats av debatten?
– Mitt intryck är att de här SLU-professorerna tittar ner i en box och i den boxen försöker de spegla verkligheten. De tar inte in helheten utan tittar bara på vissa faktorer. Det känns som att de glömt bort människorna i sina studier.
– Jag försökte prata med en av dem om nyttiga ekolivsmedel, men det var som att prata med en vägg. De var helt ointresserade. Jag kan inte drömma om att de vill skaffa mat till hela världen. Om det vore den linjen de drev så skulle de agera annorlunda.

Har det påverkat dina affärer?
– Knappast restauranggästerna. Man behöver bara berätta om bonden som ska ut på potatisåkern med giftsprutan för att de ska förstå att det inte är rätt väg att gå.
– Men det sätter spår hos upphandlare och inköpare. Det skapar osäkerhet och det märks. De som inte är riktigt övertygade slutar att lyssna. Många tar chansen och gömmer sig bakom argument för att slippa ta en jobbig diskussion om att köpa in lite dyrare ekologiska livsmedel. Det är tråkigt.

Jari Hiltula är kommunal miljöchef i Östersund.
Har din inställning till ekoodlat påverkats av debatten?
– Mitt intryck är att de pratar förbi varandra. De pratar om två olika saker. Debatten om att ekologisk odling skulle vara mindre solidarisk är konstig. Det är heller ingen som påstått att den är nyttigare. Den drivande faktorn är att få till en miljöanpassad produktion.
Har debatten påverkat dina inköp av livsmedel?
– Nej. Vi utgår från kommunens avtal och så har vi ett miljöledningssystem. Så länge vi inte får några andra signaler om att ändra inriktning kommer vi att fortsätta att handla ekologiska livsmedel och öka den andelen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

AffärerEkomat

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.