fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så snabbt måste utsläppen minska

Publicerad: 4 april 2011, 09:59

Sverige minskar sina klimatutsläpp med nästan 5 procent per år och Tyskland med nästan 10. Så snabbt måste det gå för att inte överstiga storleken på den totala kvarvarande utsläppsmängden till år 2050, visar forskning från WGBU.


Tre europeiska forskningsinstitutioner har på olika sätt försökt att uppskatta storleken på den totala kvarvarande kolbudgeten till år 2050 – det vill säga hur stor mängd växthusgas som kan släppas ut för att hålla temperaturökningen under två grader Celsius.

The German Advisory Council of Global Changes (WGBU) uppskattar mängden till 750 Gigaton koldioxid och menar att chansen då är två tredjedelar. Det holländska forskningsinstitutet Ecofys menar att 1500 Gigaton skulle ge en 75-procentig chans. Jordens Vänner har tagit hjälp av Tyndall Centre for Climate Change Reserearch och kommit fram till siffran 1100 Gigaton.

WBGU har utifrån sin fiktiva kolbudget upprättat en lista hur mycket utsläppsutrymme varje land har kvar till år 2050 och hur stora de årliga reduktionerna då måste vara. Så kommer till exempel Tyskland med sina 82 miljoner invånare att kunna släppa ut ytterligare totalt 0,9 Gigaton – vilket landet med nuvarande utsläppstakt kommer att förbruka inom loppet av tio år.

Här är några länder som finns med på WGBUs lista:

Kolbudget(Gt)       Reduktionstakt procent/år

USA                             49,2                         15+
Saudiarabien                  4,8                           15+
Ryssland                       17,4                         15+
Tyskland                        10,4                          9,5
EU                                 67,5                         8
Sverige                            1,3                          4,5
Mexico                           16,7                         5 (efter 2013)
Kina                                193,1                      5 (efter 2013)

Tabellen bygger på en kolbudget på 1100 gigaton där ländernas andelar baseras på befolkningsstorlek. Inga negativa utsläpp – koldioxidlagring av olika slag – finns med som kompensation i beräkningen.

* 1 Gigaton = 1 miljard ton

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev