måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så sopar Trump klimatkrisen under mattan

Publicerad: 15 maj 2017, 11:04

Under de snart fyra månader som Donald Trump varit USA:s president så har information rörande klimatförändringarna försvunnit från flera myndigheters webbsidor.


En av de första saker som Trump-administrationen gjorde när Donald Trump tillträdde som president var att ta bort en hel sida gällande klimatförändringarna från Vita husets webb. Sidan där det tidigare fanns information om klimatförändringarna och grafer som visade tillväxten för förnybar energi, och bilder på Barack Obama som tittade på glaciärer som störtade ner i havet, ersattes av ”Americas first energy plan” som bland annat beskriver hur USA ska nysatsa på kol för att öka energioberoendet.

Under de mer än 100 dagar som gått sedan dess har Vita huset dolt i princip all viktig information om klimatförändringarna på sin webbplats. Samtidigt går man igenom de federala webbplatserna och förändrar språkbruket på olika sätt. På Utrikesdepartementets avdelning för global förändring har man omarbetat webbsidan och tagit bort alla länkar till Obama-administrationens klimatrapport från 2013 och klimatmötet i Paris. Andra texter gällande klimatförändringarna har omarbetats.

På Energidepartementets webb har man förändrat de sidor som riktar sig till barn och man har bland annat tagit bort meningar som lyfter fram de skadliga konsekvenserna av att bränna kol och andra fossila bränslen. På Inrikesdepartementets hemsida har en ny paragrafer lång sektion om klimatförändringar, smältande glaciärer, översvämningar och skogsbränder ersatts med en mening.

Den 28:e april stod att läsa på den amerikanska miljömyndighetens sida att man genomförde förändringar på webbplatsen. Sektionen om klimatförändringar försvann direkt och om man söker på klimatförändringar får man fortfarande ett meddelande om att webbsajten är under ombyggnad.

Trump-administrationens ansträngningar att dölja och förvrida fakta om klimatförändringarna uppfattas som djupt alarmerande bland många miljöorganisationer. Därför har grupper som DataRefuge och Environmental Data and Governance initiative tagit på sig att övervaka de förändringar som görs och arkivera olika typer av information om klimat och miljö. Det rapporterar The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev