Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så sorterar du kuvert med fönster

Publicerad: 14 januari 2016, 05:00

Hur sorterar man egentligen fönsterkuverten som ofta kommer från myndigheter och företag? Miljöaktuellt har sökt svar på en vanlig återvinningsfråga.


Om man börjar skriva in ”hur sortera…” i Googles sökfält kommer kuvert upp direkt. Det är många som undrar vad man ska göra när man öppnat breven, helt enkelt. Ska man sortera kuvertet som papper eller som brännbart? Och hur gör man med kuverten som har ett litet adressfönster i plast?

Svaret är enkelt: alla kuvert ska ned i vanliga soppåsen som går till förbränning.

Så här skriver Svenskt Vatten på sin hemsida: ”Vanliga kuvert, med eller utan fönster och med eller utan självhäftande klister, läggs i soppåsen. Kuvert ingår inte i producentansvaret för förpackningar och tidningar. En förpackning ska skydda en vara och ett brev räknas inte som en vara och därför är inte kuvertet en förpackning.” Svenskt Vatten skriver också att klister och fönster på kuvert kan ställa till det i återvinningsprocessen eftersom det klistrar igen maskinerna. IL Recycling skriver på sin sajt Återvinningsbar att limmet på kuverten inte löses upp utan klumpar ihop sig i processen på pappersbruket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.