Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så sprider bakfulla festivalbesökare läkemedelsrester i naturen

Publicerad: 11 januari 2012, 14:08

En festival kan leda till drastiska ökningar av läkemedelsrester i naturligt vatten, visar en studie från SLU och Åbo Akademi.


Varje sommar arrangeras ett stort antal festivaler och andra utomhusaktiviteter runt om i landet. Nu visar en ny studie att dessa festivaler allvarligt kan skada miljön – främst om de arrangerad i närheten av vattendrag eller sjöar. Risken är nämligen överhängande att vattnet förorenas med läkemedelsrester.

Spridningen av läkemedelsrester i vattendrag nära festivaler beror på att många festivalbesökare väljer att kissa ute istället för att använda toaletterna. När forskare från SLU och Åbo Akademi gjorde tester på Fyrisån i samband med en reggaefestival fann man upp till 188 gånger större transport av läkemedelsrester än normalt. Framförallt kom läkemedelsresterna från huvudverkstabletter som går att köpa i vanliga butiker. Ett läkemedel, carbamazepine, återfanns i så hög grad att det kunde anses som en potentiell fara för organismer.
– Studien visar hur viktigt det är att placera sådana festivaler på rätt ställen och att informera deltagarna om riskerna för miljön, säger Gesa Weyhenmeyer vid SLU.
Allra störst spridning av läkemedelsrester från festivaler är det enligt studien då det regnar. Då spolas urinen ofta direkt ned i närmaste vattendrag.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.