måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så sprids den gröna fascismen

Publicerad: 3 maj 2012, 07:33

Miljöengagemang förknippas ofta med vänsterideologier. I Europa sprids emellertid miljöengagemanget också allra längst ut till den extrema högern.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


The Guardian berättade nyligen att tyska konsumenter varnas för att handla organiskt och ekologiska livsmedel då man därigenom riskerar att stödja den tyska extremhögern. I Tyskland har nämligen de högerextrema – alltifrån nazister till fascister – allt tydligare börjat intressera sig för miljöfrågor och ekologisk livsmedelsproduktion.

Extremhögern har till och med börjat publicera sin egen miljötidning "Umwelt und Aktiv", ungefär "Miljö och Aktiv". Där kan läsaren få trädgårdstips, läsa om riskerna med genmodifierade grödor vid sidan av artiklar om högerideologi och rasläror. Myndigheterna misstänker att tidnignen finansieras av det nynazistiska partiet Die Nationaldemokratische Partei Deutschland – NDP. Den lokala polismyndigheten i Bavaria har också beskrivit Umwelt und Aktiv som en kamouflerad propagandatidning för NPD.
– Vi har tvingats vänja oss vid att termen organisk inte automatiskt betyder jämlikhet och mänsklig värdighet, säger forskaren Gudrun Heinrich som publicerat en studie med namnet "Brown Ecologists" till The Guardian.

Enligt
The Guardian sprids en högerextrem miljörörelse över flera områden i Tyskland. I Mecklenburg i norra Tyskland har till exempel dem gamla jordbtuksrörelsen Artamanen-Gesellschaft fått ett starkt fäste. Artamanen-Gesellschaft har sina rötter i tidigt 1900-tal och "Blood and soil"-rörelsen som ville att människor skulle leva på landet, fria från dekadensen i städerna.. Artamanen-Gesellschaft propagerar för ekologisk odling och human djurhållning samtidigt som man både är nationalistiska och auktoritära. Rörelsen har historiskt haft starka kopplingar till det tyska Nazistpartiet, SS-ledaren Heinrich Himmler var till exempel en välkänd medlem. Idag producerar medlemmarna i rörelsen "Tysk honung", bakar bröd från eget odlat vete, säljer ekologisk frukt och grönsaker samt stickar sina egna ulltröjor.

Varför sprids då denna gröna högerrörelse just nu? Politiska forskare som The Guardian talat med hävdar att det främst är NDP som försöker vinna tillbaka sympatisörer från De Gröna, som växte krafigt under 1980-talet och blev Europas mest framgångsrika gröna parti. En representant för Centre for Democratic Culture, som vill vara anonym på grund av säkerhetsskäl säger till Süddeutsche Zeitung att "De vill att människor inte ska tänka så mycket på politik när de hör ordet NDP. De vill så långt som möjligt bygga subtila broar in i vanliga människors liv. Däför blir ämnen som ekologi och miljö allt viktigare för de högerextrema".

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev