Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ställer du bilen hemma

Publicerad: 30 juni 2009, 14:42

I Almedalen presenterade Gröna Bilister tillsammans med Sjukgymnastförbundet på tisdagen kampanjen ”Inte bilen under milen”. Kampanjen syftar till ”ett renare och rörligare Sverige”.


Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterMotor

Bilresor påverkar alltid miljön, men korta bilresor är värst per kilometer räknat. Under en kort bilresa renas avgaserna dåligt då motorn är kall. De korta resorna är också de dyraste, då förbrukningen är högst de första kilometerna.

Att undvika korta bilresor har emellertid ytterligare en positiv effekt. Man blir friskare och rörligare av att gå eller cykla. Också de som tar bussen eller spårvagnen får bättre hälsa än de som åker bil. Det slår Gröna Bilister fast som i Almedalen nu tillsamms med Sjukgymnastförbundet presenterar kampanjen "Inte bilen under milen".
– Vi på Gröna Bilister driver tre viktiga frågor – energieffektiva fordon, biobränslen och att folk ska källsortera sitt resande. "Inte bilen under milen" faller under frågan om källsortering av resandet, säger ordförande Jakob Lagercrantz.

Det handlar kort och gott om att försöka ändra folks resvanor.
– Tänk över om du måste använda bilen korta sträckor, det är det enda vi säger.
Jakob Lagercrantz är noga med att påpeka att kampanjen inte ska ses som en "grön tvångströja".
– Självklart kan man vid behov använda bilen också på kortare sträckor. Men målsättningen måste vara att vi försöker minska det korta resandet.

Här är Jakob Lagercrantz tre tips till mindre bilanvändning vid korta sträckor:

- Planera din vardag.
- Se transporten som mer än transport. Se det som en möjlighet till friskvård, eller en möjlighet att vila – eller jobba om man så vill.
- Påverka din politiker så att du ges möjlighet att välja. Kräv bättre kommunaltrafik, fler och bättre cykelbanor och kräv att företagen sporras till att ge erbjudanden till de anställda som lämnar bilen hemma då de åker till jobbet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterMotor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News