Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stor är Bitcoins ofattbara elräkning

Publicerad: 28 november 2017, 10:18

Till varje enskild Bitcoin-transaktion används 300 KWh, tillräckligt för att driva 36 000 vattenkokare.


Varje år används enorma mängder energi till Bitcoin-transaktioner. Enligt sajten Digieconomist använder det nätverk som ansvarar för att verifiera transaktioner med kryptovalutan 30,14 TWh per år. Det är fem gånger mer energi än vad som produceras av Europas största vindkraftpark, mer energi än vad 19 av de europeiska länderna konsumerar varje år.

Den enorma energiåtgången beror på det system som Bitcoin använder sig av för att skydda sig mot bedrägerier. Eftersom det saknas en centraliserad myndighet som verifierar transaktionerna använder man sig istället av så kallade ”miners” som låter specialdatorer lösa extremt energikrävande dataproblem. Miners som löst ett problem tjänar nästan en kvarts miljon dollar i bitcoins, samtidigt som alla transaktioner som gjorts under de senaste 10 minuterna verifieras. När Bitcoin-kursen går upp gör ersättningen till miners också det, något som gör att även energikonsumtionen ökar eftersom fler miners lägger till sina datorer till nätverket.

Även om andra betalningsnätverk använder en hel del energi så kommer de inte i närheten av Bitcoin-nätverket. Visas två amerikanska datacenter använder 2 procent av den energi som Bitcoin använder till sina 200 miljoner transaktioner per dag. Bitcoin hanterar färre än 350 000 transaktioner varje dag.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.