Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stor är den skandinaviska vargpopulationen

Publicerad: 11 september 2012, 10:53

Den årliga inventeringen av varg är klar.


Naturvårdsverket rapporterar idag att den årliga inventeringen av varg är klar. Myndigheten meddelar att man ser positiva trender i årets inventering, men att ingen ökning av den skandinaviska vargpopulationen har skett och att problemen med inavel kvarstår. Men meddelar också att majoriteten av vargarna, som är en gemensam svensk-norsk population, finns i Sverige.

Naturvårdsverket berättar också att inga finsk-ryska invandrade vargar påträffats i inventeringen. Positivt är emellertid att inventeringen visar att det finns avkommor från finsk-ryska vargar som invandrat sedan tidigare. Flera av dessa avkommor har nu i sin tur fått valpar. Detta är ändå inte tillräckligt för att lösa inavelsproblemet som finns för den skandinaviska vargstammen.
– De invandrade vargarna börjar nu få genomslag i den skandinaviska vargstammen men det är inte tillräckligt. Den naturliga invandringen av varg är inte tillräckligt stor. Problemen med inavel i vargstammen kvarstår även om det finns positiva trender. Precis som tidigare år drar Naturvårdsverket slutsatsen att vi måste fortsätta vårt arbete med att minska inaveln för att få en långsiktigt livskraftig vargstam, säger Ruona Burman som är viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Det totala antalet vargar i Skandinavien under vintern 2011–2012 uppskattades av Naturvårdsverket till mellan 260 och 330 vargar. Inventeringen har identifierat 33 flockar och 27 till 28 revirmarkerande par. I 28 av de 33 flockarna fanns det enligt inventeringar valpkullar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News