Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stor är Sveriges soptipp i Thailand

Publicerad: 2 november 2010, 09:38

Den svenska massturismen skapar sopberg på de thailändska öarna, rapporterar Sveriges Radio.


Journalister från Vetandets Värld har besökt den thailändska paradisön Koh Lanta – en ö som mest besöks av svenska turister. Under högsäsong växer öns soptipp med 30 ton per dag – med allt från vinflaskor, telefoner och sugrör från drinkar.

Soptippen på den lilla ön Koh Lanta ligger 800 meter från stranden vid regnskogens rand. Den sträcker sig längs en flera hundra meter lång slänt. Ingen har råd att frakta soporna till fastlandet – och det ser likadant ut på andra öar i närheten.

Det mesta skräpet på soptippen kommer från turisthotellen i närheten. Och det är svenskarna som dominerar på Koh Lantas hotell – uppskattningsvis hälften av turisterna är svenskar. En turist uppskattas lämna efter sig 15 gånger mer sopor än en bofast thailändare.

Den tropiska värmen gör att soporna självantänder och ger ifrån sig giftiga ångor.

För tre år sedan genomförde forskare från universitetet i Berkely en undersökning och konstaterade att situationen var katastrofal. Bland annat utgör soporna en fara för grundvattnet. Men sophanteringen har inte förbättrats sedan dess, rapporterar Vetandets Värld.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.