Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stor blir notan för Kinas utsläpp

Publicerad: 3 september 2009, 08:30

Över 3 000 miljarder kronor kommer det att kosta att sänka Kinas utsläpp av växthusgaser – per år. Och en stor del av den kostnaden vill landet att i-länderna ska stå för. Det blir Kinas utgångspunkt vid förhandlingarna i Köpenhamn i december (Cop 15).


Ämnen i artikeln:

Cop 15Kina

Kinas ledande miljöekonomer står bakom beräkningen att det kommer att kosta 438 miljarder dollar per år till 2030 att sänka landets utsläpp av växthusgaser till acceptabla nivåer, uppger Financial Times. Det motsvarar 7,5 procent av landets beräknade bruttonationalprodukt om 20 år.

Nu kräver Kina att de västliga industriländerna hjälper till och tar en stor del av kostnaderna. Om inte satsningarna görs antas kostnaderna bli ännu högre efter 2030.

Beräkningen är gjord vid avdelningen för miljöekonomi vid Renmin-universitetet i Beijing. Chefen för avdelningen, Zou Ji, säger till Financial Times att Kina självt kan förväntas betala för åtgärder som minskar takten med vilken landets utsläpp, men att åtgärder utöver det måste bekostas av det internationella samfundet.
Enligt Financial Times kommer Kina sannolikt att använda den nya kalkylen av reduceringskostnaderna som stöd för sin hållning vid klimatmötet i Köpenhamn i december (Cop15), att industrivärlden ska vara med och bekosta utsläppsreducerigar i utvecklingsländerna.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Cop 15Kina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.