tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stor blir Tjernobyls nya sarkofag

Publicerad: 15 augusti 2013, 07:17

En gigantisk kupol ska ersätta den gamla inkapslingen som har börjat läcka radioaktivitet.


Ungefär ett halvår efter olyckan på kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina 1986 hade man lyckats kapsla in den havererade reaktorn. Då sade man att den så kallade sarkofagen skulle hålla i 30 år, men trots omfattande underhållsarbeten på senare år läcker den radioaktivitet, enligt SR.

Den nya kupol som började byggas förra våren beräknas vara klar 2015 och är i dag enligt SR klar till en tredjedel. Om en månad ska den lyftas till sin fulla höjd, 110 meter, och när den är klar kommer den att vara 250 meter bred och 150 meter lång och väga 20 000 ton.
Hela projektet beräknas kosta omkring 1,5 miljarder euro och delfinansieras av 46 givarländer, bland andra Sverige.

För att skydda byggarbetarna utförs byggarbetet cirka 300 meter från den havererade reaktorn. Innan arbetet påbörjades fick marken där kupolen byggs saneras, eftersom den var starkt förorenad av radioaktiva ämnen.

När den nya
så kallade sarkofagen är färdig ska den skjutas på plats. Dess livstid beräknas till ungefär hundra år och när den är klar är det tänkt att man utifrån ska kunna manövrera robotar på insidan som ska arbeta med att avlägsna det fortfarande högaktiva avfallet.
Hur det ska gå till omges enligt SR dock fortfarande av många frågetecken.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev