Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så stor klimatpåverkan ger din lunchtallrik

Publicerad: 23 Januari 2012, 11:01

Livsmedelsproduktion och matlagning står för en stor del av vår klimatpåverkan, visar en finsk studie.


Bilen, biffen och bostaden. Så kan man kort beskriva de viktigaste faktorerna bakom vår klimatpåverkan.

En finsk forskargrupp har undersökt innehållet i 30 typiska lunchmåltider  – och däri inkluderat allt från odlingsmetoder till matlagningsknep. Studien publiceras i senaste numret av Journal of Cleaner Production.

Resultaten visar att lunchmåltiden står för för mellan 2 och 12 procent av en genomsnittlig finnes dagliga klimatpåverkan. Tidigare beräkningar pekar på att maten som helhet står för mellan 15 och 20 procent av varje individs klimatavtryck.

I en parallell makrostudie uppskattade forskarna matproduktionens påverkan utifrån nationell statistik. Man kom fram till att maten svarar för totalt 14 procent av Finlands klimatpåverkan. Störst del i detta har jordbruksproduktionen (69 procent) följt av energiindustrin (12 procent).

Importerade livsmedel stod för cirka 60 procent av matproduktionens klimatpåverkan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.