Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så stor skada orsakade katastroferna

Publicerad: 19 Maj 2015, 07:55

Notan för den största skogsbranden i modern tid, viltbetesskador och sviterna från 2013 års stormar är nu fastställd i en rapport från Skogsstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 maj.

Störst skador orsakade alltså branden i Västmanland. 1,4 miljoner skogskubikmeter skog blev lågornas rov. Efter branden har snytbagge och rotmurkla spritt sig i området vilket stör kommande skogsplanteringar.

I norra Sverige har stormarna Ivar och Hilde fått följdeffekter. Stormskadat virke har avlägsnas från Gävleborgs och Jämtlands län för att undvika angrepp av granbarkborre.

Kalmars skogar har utsatts för angrepp av frostfjäril och i Dalarna härjar röd tallstekel. Skadeinsekten snytbagge rapporteras runt om i landet och skogarna har även angripits av svampskador.

Rapporten visar också att södra Sveriges skogar har stora älgbetesskador medan älgbetesskadorna i norra Sverige har minskat.

– Det är viktigt att vi får en helhetsbild av skadeläget i landets skogar och att vi kan se trender. Rapporten är också ett bra verktyg för att informera skogsbruket så att vi tillsammans kan minska effekterna av de skador som går att påverka, säger Hans Källsmyr, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.