Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så stora investeringar krävs för att klara klimatet

Publicerad: 23 januari 2013, 13:43

Investeringstakten för förnybar energi är för långsam, enligt en ny rapport från World Economic Forum.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiInvesteringar

Inför det ekonomiska toppmötet i Davos, som startade igår, presenterades ”The Green Investment Report” av World Economic Forum. I rapporten uppmanas världens ledare att investera i hållbar tillväxt – som man menar är en förutsättning för att tillgodose behoven för en världsbefolkning på 9 miljarder människor 2050.

Enligt rapporten krävs det ”dramatiska” uppgraderingar i teknik, kompetens, politik och affärsmodeller för att klara utmaningen. Enligt gällande tillväxtprognoser kommer det att krävas infrastrukturinvesteringar i jordbruk, transporter, el och vatten på cirka 5 biljoner (5 000 miljarder) dollar om året fram till 2020. Dessa ”business as usual”-investeringar kommer dock inte att leda till en stabil framtid om de inte kopplas samman med och bidrar till att uppnå miljö- och hållbarhetsmål.

För att klara klimatutmaningen krävs dessutom ytterligare investeringar i infrastruktur för förnybar energi, hållbara transporter, energieffektivitet och skogsbruk på ungefär 700 miljarder dollar om året.

Sedan 2007 har investeringarna i förnybar energi vuxit med 10 procent om året inom OECD-länderna och 27 procent om året i övriga länder. Men enligt rapporten är investeringstakten för långsam och det finns fortfarande ett en betydande brist i investeringar.

Under 2012 kom för första gången en större del av investeringarna i förnybar energi från utvecklingsländer än från I-länder.

Läs hela rapporten här.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev