Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så stressar du sönder semestern

Publicerad: 14 Juni 2011, 06:03

Att fylla semestern med projekt som ska avklaras eller späcka kalendern med olika aktiviteter är de vanligaste fallgroparna i semestertider.


Det är tidningen Arbetsliv som listat de sex vanligaste semesterfällorna som stressar oss:

Projektfällan: Du listar ett flertal projekt som ska hinnas bockas av under semestern, såsom husbygge och upprustning av hemmet. För att undvika stressen – försök boka in veckor då detta ska avklaras, men också veckor som är helt projektfria.

Sjukdomsfällan: Det är vanligt att bli sjuk den första tiden på semestern. Orsaken är ofta att semestern föregås av en tid av stress vilket frigör stresshormonet kortisol, vilket minskar kroppens motståndskraft. Kroppen tenderar att skjuta upp insjuknandet och istället blir du sjuk när du väl kopplar av. Ett råd är att varva ner på jobbet redan sista veckorna före semestern.

Fulla kalenderfällan: Ofta vill man hinna med allt på semester – träffa släkten, vännerna, aktiviteter med barnen etc. Se till att inte bara ha en fullspäckad kalender utan också att avsätta tid för att göra just ingenting.

Prestationsfällan: Det finns de som tenderar att vilja hinna med det de inte orkat under året på semestern. Det kan vara att hinna springa, pröva en ny diet eller liknande. Men att ställa höga prestationskrav på semestern är helt fel. Gör istället det du känner för och hinner med.

Alkoholfällan: För mycket alkohol försämrar kvalitén på sömnen, vilket för att du inte får den återhämtning du behöver.

Ensamhetsfällan: För många kan semestern kännas ensam. Vänta därför inte på att bli inbjuden någonstans, utan bjud in själv istället. En väg ut ur ensamheten kan vara genom sociala medier. Exempelvis finns det grupper för likasinnade på Facebook, där man kan hitta någon att semestra med.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.