Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så styr Atlas Copco mot hållbarhet

Publicerad: 17 april 2012, 07:44

Atlas Copco har fört in miljö- och hållbarhetsprestanda i sina balanserade styrkort vilket banat väg och möjliggjort för omställningen till en hållbar utveckling.


Balanserade styrkort är en metod och en styrfilosofi för att styra organisationer och som används av många stora koncerner. Atlas Copco har länge arbetat med balanserade styrkort, nu har man för första gången lagt in miljö- och hållbarhetsprestanda i styrkorten. Något som verkligen banat väg för omställningen till hållbara affärer.
– Vi har skapat en integrerad syn på hållbarhet i affären, säger Karin Holmqvist som har titeln vice president Corporate Responsibility på Atlas Copco.

Det var för två år sedan som Atlas Copco gav ett löfte om att leverera en ”Hållbarhetsutvecklad produktivitet”. För ett år sedan förde man in miljö- och hållbarhetsprestandan i företagets balanserade styrkort. Då skapade man en ny matris där de finansiella målen låg i botten – och övriga operativa mål som till exempel utsläpp låg ovanpå.
– Hos oss är det koncernen som sätter visionen, medan divisionerna sätter målen, säger Karin Holmqvist.

Karin Holmqvist berättar att den nya matrisen fungerar väldigt bra. Det som framförallt har hänt, och som inte syns på en powerpoint, är att det bakom varje punkt pågår en mängd nya aktiviteter. Sedan hållbarheten infördes i styrkorten och rapporteringen så arbetar alla divisioner – och de 37 500 anställda – med ständiga förbättringar. Något som gett tydliga resultat.
– Vi är naturligtvis inte perfekta. Men nu jobbar i varje fall alla i koncernen aktivt mot hållbara affärer. Nu ser vi inte bara finanseran. Vi har helheten, och vi har lyckats få en integrerad syn på hållbarhet i affären.

Och hållbarhet är viktigt för Atlas Copco, men som Karin Holmqvist, uttrycker det så bygger koncernens produkter alla på att skapa hållbarhet – och har så alltid gjort.
– Vårt viktigaste hållbarhetsarbete är utvecklingen av våra produkten som varje dag skapar energieffektivisering hos våra kunder.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.