Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så tämjer du den dominanta chefen

Publicerad: 23 Juni 2011, 07:25

Har du en chef som pekar med hela handen och inte drar sig för utskällningar? I så fall kan dessa råd vara något för dig.


Det är tidningen Arbetarskydd som med hjälp av boken ”Engagement is Not Enough”, skriven av ledarskapsexperten Keith E Ayers, delar med sig av tips till de anställda som har en dominant chef:

1. Var rak. Det är ingen idé att småprata eller skriva ”pladdriga” mejl. Gå hellre rakt på sak och kalla det du vill prata om vid dess rätta namn, precis som chefen. Försök vara så öppen, ärlig och direkt som det bara går.

2. Skippa teambuilding. Det du betraktar som aktivitet för att stärka gemenskapen, såsom att prata vid kaffeautomaten, ser den dominante chefen bara som lättja. Jobba istället på.

3. Var snabb. Om du inte är lika snabb i att fatta beslut som chefen kan han/hon tycka att du är ineffektiv, obeslutsam och långsam. I det fall du är analytiskt lagd, försök att tänka ut vilka frågor chefen kan komma med och förbered svar.

4. Prata resultat. En dominant chef är både målorienterad och tävlingsmänniska. Han/hon mäter framgång i resultat, därför är det viktigt att du tar reda på vad du förväntas göra.

5. Allting är bråttom. Det gäller att ha en förståelse för denne chefs tendens till otålighet. Glöm däremot inte att kräva extra tid om du kommer på en riktigt bra idé som kräver det.

6. Glöm vänskapen. Ni behöver inte vara goda vänner för att kunna arbeta med varandra Den dominante chefen vill hellre ha kontroll än att vara populär.

7. Kräv respekt. Det är viktigt att du känner att du behandlas med respekt. Gör du inte det – säg ifrån! Hjälper inte det, ja då kan det vara hög tid att du säger upp dig.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.