Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så tvättar du bilen miljösäkert i påsk

Publicerad: 16 april 2019, 09:51

Foto: OKQ8

En majoritet av svenskarna är medvetna om den negativa miljöpåverkan som är följden av att
tvätta bilen på gatan. Men varannan bilägare väljer ändå att rengöra bilen hemma, visar ny undersökning.


Ett vanligt helgnöje i vårsolen är att tvätta bilen – hemma. Trots att sju av tio svenskar vet att det är förenat med miljöföroreningar väljer varannan person att minst en gång per år tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan, enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8.
”Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag”, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8 som nästa helg kampanjar för att bilar ska tvättas i tvätthallar eller automattvättar.

Varje år genomförs 30 miljoner biltvättar i Sverige och i undersökningen från Kantar Sifo svarar 19 procent av bilägarna att den främsta orsaken till att tvätta bilen hemma är att det är enkelt och smidigt. Medan 10 procent väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt. 42 procent uppger att de aldrig tvättar bilen hemma.

Inför ledigheten i påsk följer här några tvättråd – både för bilen och miljön:

1. Tvätta inte bilen på garageuppfarten: smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.
2.Tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand med hänsyn till miljön.
3.Om du använder en svamp och tappar den på marken i tvätthallen, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.
4.Ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den från att virvla upp.
5.Bilschampo i lagom mängder, använd ett mätglas och mät upp hur mycket schampo som krävs.
6.Om du har bråttom finns alltid automattvättar som inte har någon negativ miljöpåverkan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.