Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så tycker finanstopparna om högre klimatskatter

Publicerad: 7 september 2009, 11:25

Europeiska finanspolitiker fick en lektion i klimatekonomi när de träffades i riksdagshuset i Stockholm idag. Men flera av dem svävade på målet när de fick frågan om de vill införa högre koldioxidskatter i sina hemländer för att få bukt på utsläppen.


Ämnen i artikeln:

Cop 15Koldioxidskatt

Håller ni på att införa några klimatskatter på Irland? Hur har vi hamnat i denna situation?

Michael Ahern, ordförande i irländska finansutskottet

— Marknaden har inte korrigerat sig själv om vi pratar om klimatförändringen. Det verkar som att Adam Smiths ”osynliga hand” inte fungerat som den ska och att vi behöver en ”synlig hand” för att komma tillrätta med problemet, säger ordförande i det irländska finansutskottet, Michael Ahern

Håller ni på att införa klimatskatter i Estland? Vad behöver göras mer?

Taavi Roivas, ordförande i estniska finansutskottet

— Vi arbetar med att införa fler koldioxidskatter. Vi har redan infört en koldioxidbaserad fordonsskatt som ger stora intäkter till statskassan och som gynnar dem som lämnar bilen i garaget.
— Sedan behöver vi ställa om vår energiförsörjning från kol och gas till vindkraft och kärnkraft.

Håller ni på att införa klimatskatter i Belgien? Vad behöver göras mer?

Luk van Biesen, ordförande i det belgiska underhusets finansutskott

— Det kanske bästa vi har i Belgien kallas ”clique Francais” och är ett system som gör att skatten på bensin stiger automatiskt när priset på bensin sjunker. På så sätt blir priset aldrig för lågt.
— I Belgien lider vi av utsläpp orsakade av att vi ligger mitt i Europa. Det är inte alltid vi som förorsakat dem. Men vi skulle kunna minska vårt beroende av olja och gas i energiförsörjningen.

Wouter Beke, ordförande i belgiska senatens finansutskott

— Jag tror att nyckeln ligger i att ändra folks attityd. Det låter sig inte göras med en enda åtgärd. Jag tror inte så mycket på enkla lösningar.

Vad tycker dina kolleger om mötet så här långt?

Emma Henriksson (kd), ledamot i svenska finansutskottet

— Det är bra att klimatfrågan diskuteras av ledamöterna i finansutskotten. Det gäller att prata med ekonomer på ekonomers språk. Så länge frågan bara tas upp i miljöutskotten kommer ingenting att hända.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cop 15Koldioxidskatt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.