Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så tycker politikerna om AP-fondernas smutsiga investeringar i olja och kol

Publicerad: 7 juli 2011, 14:00

I Almedalen passade Miljöaktuellt på att fråga några politiker vad de tyckte om att AP-fonderna satsade så stor andel av svenska pensionspengar på olja och kol – och så lite på förnybart.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

På Seminariet "Att göra Sverige klimatneutralt 2050 – vilken politik behövs" hade Svensk Energi och Teknikföretagen samlat Matilda Ernkrans (S), Lise Nordin (Mp), Christer Akej (M) och Irene Oskarsson (Kd). Samtalet kom in på hur investeringsviljan skulle bli bättre i förnybara energislag – både från näringslivet och från det offentliga.

Matilda Ernkrans (S), Lise Nordin (Mp), Christer Akej (M) och Irene Oskarsson (Kd).

Miljöaktuellt passade på att fråga vad panelen tyckte om att AP-fonderna investerade så tungt i olja och kol, och så lite i förnybart och vad de som politiker kunde göra åt detta. Moderaternas Christer Akej sa just ingenting men de andra tre politikerna i panelen var desto mer talföra.
– Att AP-fonderna satsar så stort i olja och kol är rent hyckleri. Det här är något vi som politiker kan styra om vi får en majoritet i riksdagen, säger LIse Nordin.
Matilda Ernkrans var inne på samma linje.
– Vi måste våga gå in och styra här. Det är tydligt att marknaden inte kan sköta saker som dessa själv – det behövs direktion. Jag tycker inte att det är något konstigare än att det sattes upp regler för att stoppa "lortsverige". Nu är det dags för att styra om för att rädda klimatet, säger hon.

Kristdemokraternas
representant Irene Oskarsson tyckte emellertid inte att det var lika självklart med politisk styrning över skattebetalarnas pensionspengar.
– Man måste komma ihåg att AP-fondernas främsta uppgift är att generera vinster till oss så att vi får pension. Att börja prata om "hyckleri" tycker jag är att ta ner diskussionen på en ytterst låg nivå. Sen tycker jag i och för sig inte att det är fel att man tar den här diskussionen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.