Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så tycker Stockholms nya miljöborgarråd om slopade särkraven

Publicerad: 17 november 2014, 06:30

Lagen motverkar kommuners möjlighet att gå före och är ett hinder i kommunernas klimat- och miljöarbete, säger Stockholms nya miljöborgarråd om beslutet att slopa särkraven.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 november.

Kommunernas rätt att ställa egna miljökrav enligt plan- och bygglagen (PBL) försvinner vid årsskiftet. Stockholms tidigare miljöborgarråd Per Ankersjö (C) var en av dem som öppet motsatte sig riksdagens beslut och hotade att trotsa det nya regelverket. Hans efterträdare på posten, Katarina Luhr (MP), slår an en mer försonlig ton.

”Jag vill att Stockholm ska vara ett föredöme när det gäller klimatsmart byggande. Det vi bygger nu kommer att finnas för lång tid framöver och det är därför viktigt att vi kan ställa höga energikrav vid nybyggnation. Eftersom lagen motverkar kommuners möjlighet att gå före är den ett hinder i kommunernas klimat- och miljöarbete. Den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholm vill driva en ambitiös miljö- och klimatpolitik. Vi vill därför ställa egna höga energi- och miljökrav vid markanvisningar”, säger Katarina Luhr till Miljöaktuellt.

Idag är det oklart om PBL-lagstiftningen tillåter kommunerna att ställa egna krav vid markanvisningar. Om ett sådant beslut har karaktären av myndighetsutövning fungerar det inte. Boverkets rättschef Yvonne Svensson tror att domstolarna behöver fatta beslut i frågan för att skapa en rättspraxis som kommunerna kan rätta sig efter.

Under konferensen Klimatforum nyligen risade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) slopandet av de kommunala särkraven och möttes av applåder i salen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.