Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så undviker du de klassiska misstagen på intervjun

Publicerad: 24 februari 2015, 08:28

Att komma oförberedd och prata i klyschor är vanliga misstag vid en anställningsintervju. Här är tipsen för att säkra det nya jobbet.


Att gå på anställningsintervju kan vara både nervöst och svårt, inte minst när det är drömjobbet som står på spel. Många glömmer bort att företaget som kallat till intervju vill träffa dig eftersom de tror att du är en intressant kandidat till jobbet. Då är det lätt att man anstränger sig alldeles för hårt med att försöka sälja in sina meriter, något ditt cv redan klarat av.

Fredrik Bardon, rekryterare på Academic Work, har listat de vanligaste felen arbetssökande gör på intervjuer och tipsar hur du förbereder dig på bästa sätt.

Du är oförberedd
Ett stort fel är att komma oförberedd till en arbetsintervju. Fundera över vilka frågor som kan komma att ställas och läs på om arbetsplatsen du söker till. Kunskap om arbetsplatsen visar ambition, nyfikenhet och ditt intresse för tjänsten.

Du talar i klyschor
Vem har inte beskrivit sig som ”flexibel” eller en person som ”gillar att ha många bollar i luften”? Vänd på klyschorna och gör dem personliga. Stick ut och hitta det unika med dig. När klyschorna känns opersonliga och inte tagna från hjärtat kan du även uppfattas som oäkta och oärlig.

Du svarar endast på frågor
Ett fel är att se anställningsintervjun som ett korsförhör där du bara svarar på rekryterarens frågor. För en dialog med rekryteraren och var öppen i dina svar. Det är viktigt att du själv ställer relevanta och konkreta frågor som rör tjänsten. Detta visar att du är nyfiken och intresserad. Det ger dig även en möjlighet att se om du vill ha jobbet.

Du har fastnat i det förflutna
Många fastnar i utläggningar om vad man gjort tidigare. Detta är självklart viktigt, men fokusera istället på vad du kan bidra med och varför dem behöver just dig. Vad vill du göra i din framtida karriär och vart är du på väg? Fundera på hur du motiverar varför du har sökt just den här specifika tjänsten. Berätta även vilka områden du vill och behöver utvecklas inom i framtiden.

Du pratar för mycket
Ett vanligt fel är att du pratar för mycket och gör långa irrelevanta redogörelser som upptar dyrbar tid. Tänk på att” less is more” under en intervju. Våga vara tyst och tänka istället för att prata på. Genom detta undviker du tunghäfta och långa utläggningar utan relevans. Utgå från en treenighet. Fundera ut tre slagkraftiga budskap som förklarar varför just du skulle passa för tjänsten. Ha en klar säljpitch om dig själv som fastnar i rekryterarens minne!

Sebastian Ryde

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.