Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så undviker du giftfällorna i leksaker

Publicerad: 4 januari 2012, 08:38

Många leksaker innehåller gifter, vilket många studier visat. Det är inte lätt att som konsument ta reda på om en leksak innehåller skadliga kemikalier eller inte. Men experten har några tips.


Det är SVT:s Rapport som intervjuat kemikaliexperten Frida Ramström på Kemikalieinspektionen. Hon håller med om att det är svårt att som konsument ta reda på om en leksak innehåller några skadliga kemikalier. Men hon har några tips:

- Handla i seriösa butiker som är bra på leksaker. I seriösa butiker finns ofta någon som ofta kan problematiken kring kemikalier.
- Lukta på plastleksaker. Luktar de kraftigt av plast så ska du undvika dem. Risken är då stor att de innehåller ftalater.
- Undvik också leksaker som luktar parfym. De kan vara tillsatta för att dölja plastlukt och kan i sig vara allergiframkallande.
- Fråga i butiken. Som konsument har du rätt att inom 45 dagar få svar på om en produkt innehåller några farliga ämnen, denna rättighet finns i EU:s gemensamma kemikalielagstiftning REACH.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.