torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så undviker Göteborg misstagen från Malmö och Stockholm

Publicerad: 13 januari 2010, 11:48

För att undvika energifiaskon i byggsektorn har arkitekten Hans Eek donerat pengar till en arkitekttävling vid Chalmers.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Exklusivt och sjönära byggande i Hammarby Sjöstad och Bo 01-området i Malmö har framhävts som en förebild för hållbart byggande. Detta trots att kritikerna påpekat att energieffektiviteten i byggnaderna är dålig – till och med sämre än genomsnittsbyggnader i Sverige under samma tidsperiod.

Nu planeras
återigen sjönära byggande – den här gången på Norra Masthugget i Göteborg. Risken för energifiasko är emellertid mindre den här gången. Älvstranden Utveckling AB, som projekterar området, har nämligen fått en rad konkreta förslag från Chalmers arkitekttävling som stiftats av passivhusexperten Hans Eek – en av de hårdaste kritikerna mot den dåliga energieffektiviteten i Stockholms Hammarby Sjöstad och Malmös Bo01.

Du har donerat pengar till Chalmers för att genomföra tävlingen?
– Det stämmer, det var då jag och Wolfgang Feist fick Göteborgs internationella miljöpris som jag fick idén. För min del handlade priset om 500 000 kronor. Jag bestämde mig för att donera 250 000 till tävlingen – med en prissumma på 25 000 kronor per år.

Hans Eek
berättar att han insett att man måste etablera en samverkan mellan ingenjörer och arkitekter redan under studietiden om man vill åstadkomma ett framtida miljöanpassat byggande.
– Det måste till bra samarbeten och detta finns inte naturligt i skolan, säger han.

Tävlingen har pågått varje år sedan 2004. Har den påverkat inställningen till passivhus så här långt tycker du?

– Visst tror jag att tävlingen påverkar. Men det går fortfarande alldeles för långsamt. Men visst händer det en hel del, förfrågningarna till Passivhuscentrum har till exempel aldrig varit fler. Sen tycker jag att det är bra att tävlingen inte bara handlar om passivhus. Tävlingen handlar om att rita vackra och funktionella hus, sen ligger passivhustanken i botten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev