fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så utvinner nanoverktyg el från alger

Publicerad: 15 april 2010, 07:45

Genom att utnyttja fotosyntesen kan el produceras utan koldioxidutsläpp.

Ämnen i artikeln:

AlgerMiljöteknikForskningTeknik

Forskare vid Stanford University har utvecklat en guldelektrod i nanostorlek för att utvinna elektrisk ström från enskilda algceller, rapporterar CleanTechnica. Än så länge rör det sig om en mycket liten mängd el, men eftersom algcellerna har överlevt processen så finns det förhoppningar om att det i framtiden kommer vara möjligt att utvinna större mängder el från hela algkolonier.

Tekniken bygger på att man utnyttjar den elektricitet som produceras i växter under fotosyntesen, när solen ger energi till elektronerna i enskilda celler. Elektronerna passerar normalt genom en rad proteiner tills deras energi har förbrukats, men med en nanosond i guld så har forskarna lyckats fånga upp elektronerna innan detta sker.
– Vi tror att vi är de första som lyckats extrahera elektroner ur levande växtceller, säger forskaren WonHyoung Ryu i ett pressmeddelande. Han poängterar dock att studierna är i ett tidigt stadium och att det är oklart om processen kan göras lönsam.

Eftersom fotosyntesens enda biprodukter är protoner och syre så genererar processen el utan koldioxidutsläpp, bortsett från den energi som används för att odla algerna.

Ett viktigt
inslag i tekniken är att växternas liv bevaras efter att energin har extraherats. Konventionell produktion av biobränsle innebär att växterna skördas, men kan samma växt användas om och om igen så innebär det givetvis sparad energi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev