Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så värmdes Jorden av dinosauriefisar

Publicerad: 10 maj 2012, 09:48

Ny forskning visar att gigantiska metangasutsläpp från dinosaurier en gång värmde planeten.


Idag är det kreaturen från jordbrukets metanutsläpp som bidrar till den globala uppvärmningen. För 265 miljoner år sedan – under mesozoikum eller dinosauriernas era – var det istället dinosauriernas fisar som värmde planeten. Det visar ny forskning som presenteras av New Scientist. Tidningen berättar att de största växtätande dinosaurierna – sauropoderna – på sin tid pumpade ut enorma mängder växthusgaser vilket hjälpte till att värma planeten avsevärt.

ДиБгд/Public Domain

Det är forskare vid Liverpool John Moore University som gjort kalkyler på moderna växtätares metanutsläpp och estimerat att det globala sauropodbeståndet släppte ut runt 520 miljoner ton metan om året. Det är ungefär lika mycket som dagens totala metangasutsläpp. Förutsatt att de här sifforna stämmer och förutsatt att utsläppen ackumulerades så skulle sauropoderna enligt New Scientist ha kunnat höja Jordens medeltemperatur med 1 grad.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.