Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vässar du din Linkedin-profil

Publicerad: 16 juli 2012, 06:10

Att ha en informativ rubrik och dela med dig av arbetsprover är några tips till dig som vill få mer ut av din Linkedin-profil.


Det är Linkedin själva som satt ihop en tio tips-lista som kan göra att du lättare får fler kontakter och nytt jobb via nätverket.

1. Skapa en informativ rubrik. Det är viktigt att den visar vem du är, men också gör att du blir professionellt ihågkommen. Försök tänka ut en slogan som passar in på dig själv. För att få inspiration kan du titta på andras profilbilder.

2. Välj ett lämpligt foto. Det ska vara hög kvalitet och inte taget exempelvis i ett partysammanhang eller med ditt husdjur.

3. Visa din utbildning. Ta med all information om dina utbildningar, kurser, skolor, prestationer och resultat. Var inte blyg utan våga visa allt på din meritlista.

4. Gör en sammanställning. Titta igenom ansökningsbrev och plocka de bästa formuleringarna där du beskriver dina mål och kvalifikationer. Ta även med relevanta praktikplatser, volontärarbete och fritidsaktiviteter.

5. Dela med dig. Ta med arbetsprov som visar på ditt skrivande, projektering eller andra prestationer.

6. Bygg kontaktnät. Importera dina kontakter från Outlook, Gmail eller annat mailprogram till din Linkedin. Sök efter personer och titta gärna på de personer som rekommenderas automatiskt av Linkedin.

7. Samla rekommendationer. Om du har kunder, tidigare chefer, kollegor, mentorer som är nöjda med dig – be dem ge dig en rekommendation på Linkedin. Våga även rekommendera andra.

8. Inkludera sökord. Ta gärna med nyckelord och fraser i din profil som gör att rekryterarna lättare hittar dig i en sökmotor. Som inspiration kan du titta på tilltalande platsannonser och hämta ord därifrån, eller titta på andras Linkedin-profiler.

9. Ta tillvara på din URL: Idag är det en självklarhet att hitta folk genom olika typer av sökverktyg. LinkedIn-profilen är ett sådant verktyg och genom att ta tillvara din egen URL-adress (t.ex. http://www.linkedin.com/in/dittnamn) ökar du chanserna att synas på sökverktygens topprankning. Välj redigera profil, redigera offentlig profil och anpassa webbadressen till din offentliga profil.

10. Visa upp dina grupper: Genom att gå med i relevanta grupper och visa dem på din profil så visar du att du är intresserad en karriär i branschen och att du gärna utvecklar relationer med andra i branschen. Studenter börjar ofta med att gå med i en universitetsgrupp samt de lite större grupper som finns i den bransch som de vill göra karriär inom.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.